Allt ryms i en droppe vatten! Världsvattendagen 22 mars

Vattenglas_MP

Jag och min kollega Niclas sitter och äter lunch på Rosengrens Skafferi, ett av våra favoritställen i Örebro. Lunchen är vegetarisk och mycket är ekologiskt. När jag häller upp ett glas rent, kallt vatten så tänker jag på sambandet mellan maten vi äter och vattnet i glaset. Och att allt vi gör sätter spår i en liten droppe vatten.

I den droppen kan det finnas rester av läkemedel och flamskyddsmedel, bekämpningsmedel som sprutats på åkrar i närheten, och tungmetaller från industrier. Och där kan vi hitta bakterier som gör att små barn dör helt i onödan.

Och många miljoner människor lever dessutom i en verklighet där vattnet inte ens finns. När jag köper en ny t-shirt av bomull har 2 500 liter vatten förbrukats någon annanstans i världen. Ett kilo kött kräver 15 400 liter vatten för att produceras. Men produkternas vattenavtryck är inget som syns på det vi köper. Det är något som istället märks där byars brunnar torkar ut, där flodbäddar ligger torra, där skördar torkar bort och där väpnade konflikter eskalerar på grund av vattenbrist.

Tillgången på rent vatten en mänsklig rättighet. Men ändå något som vi tar alldeles för givet. Alldeles nära oss där vi sitter och äter rinner Svartån förbi, det vatten som staden Örebro har vuxit upp omkring. Där har vi inte kunnat bada på länge eftersom vattnet varit så smutsigt. Vår påverkan på vattnet märks både på andra sidan jorden och precis runt hörnet.

Många av de politiska förslag som vi i Miljöpartiet vill genomföra syftar till att minska föroreningen av vårt vatten. Vi vill öka inköpen av ekologiska och hållbart producerade livsmedel, vi vill främja en hållbar konsumtion av prylar, vi vill inrätta fler våtmarker för naturlig vattenrening. Vi vill också ställa högre krav på miljöhänsyn vid upphandling av produkter och vid placering av kommunens pengar. Vi vill inte heller sprida förorenat slam på åkrarna och mycket, mycket mer…

Omsorgen om vattnet är viktigare än någonsin. Vatten är en förutsättning för liv.

Därför uppmärksammar vi Världsvattendagen nu på söndag den 22 mars!

/Sara Richert, kommunalråd
Miljöpartiet de gröna, Örebro kommun

 

WWD-300x149

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather