Att säga som det är

Jag läser Fokus. Det är en högtidsstund varje fredagmorgon att få äta frukost lite längre och gå igenom tidningen. I tio år har den funnits och det är bra att den gör det. En av mina favoritdelar kommer i slutet. Där tidningen i illustrationer presenterar korta fakta om något i samtiden. Som idag:

De hade ju kunnat skriva så här också: Mat med gifter och tillsatser är billigare än vanlig mat.

Jag tror att vi ibland behöver fundera över våra ordval. Det som står i Fokus stämmer väl med hur vi ser på bra och giftfri mat. Att den är något annat än den mat som vanligt folk äter. Det normala är att vi köper och äter mat som innehåller gifter och tillsatser. De som inte gör det är någon lyckligt lottad elit av miljövänner och superakademiker. Det är en knasig konspirationsteori och varje gång jag måste försvara giftfri mat mot argument om att alla minsann inte har råd att köpa den tänker jag på hur vi pratar om de här sakerna. Samtalet kan gå runt och runt i turer om priser. Är det den giftria maten som är för dyr? Är det giftmaten som är för billig? Vi borde ändra på sättet vi använder orden och säga som det är:

Mat utan gifter och tillsatser är vanlig mat. Det borde vara normalt att äta sån mat. Egentligen är det väldigt konstigt att det överhuvudtaget säljs annan mat. Den vanliga maten måste nog bli just det. Vanlig.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather