Besök hos kommunens miljöpristagare

IMG_0033

Idag var vi iväg till Rynningeåsens förskola för att prata om hur de jobbar med plastbantning och att bli en giftfri förskola. I flera år har förskolan varit ett föredöme i kommunen och deras kunskap och erfarenhet har varit viktig när kommunen arbetat fram en strategi för giftfri förskola. Och välförtjänt fick förskolan och pedagogerna Barbro Fehrm-Friberg och Camilla Lundqvist kommunens interna miljöpris som delades ut på kommunfullmäktige i januari.

Vi pratade en del om hur upphandlingarna kan göras bättre, framförallt hur det måste bli enklare för personalen i verksamheten att göra rätt val när de handlar in grejer. Idag saknas det giftfria prylar i kommunens inköpsportal, men samtidigt får personalen inte gå utanför avtalen och köpa på annat sätt. Jag och Sara kunde ju förklara från ett politiskt perspektiv att det samtidigt är bra att personal uppmanas följa avtalen. Detta då många verksamheter tycker det är bekvämare att gå till en affär i stan för att köpa saker hellre än att handla genom kommunens inköpssystem, som ändå säkerställer en hel del miljökrav.

En annan hemläxa är att checklistor och kommunikation till kommunens anställda om hur en arbetar för att minska gifter måste bli enklare och mer pedagogiskt. Andra kommuner som satsat mycket på att förklara vikten av arbetet och hur en kan starta är Göteborgs stad som bland annat gjort denna informationsfilm:

IMG_0027Vi pratade även en hel del om utemiljö då Rynningeåsens förskola har uteprofil. Förskolan har en rätt så färgglad och ganska fantastisk gård, men så ser det inte ut i hela kommunen. På många förskolor saknas riktigt gräs och barnen leker på gummiasfalt tillverkat av gamla bildäck. Ibland är uttjänta bildäck och PVC-rör lekmaterial, trots att de innehåller många farliga ämnen.

Just när det gäller barnens utemiljö tycker vi att det finns mycket att jobba för att alla förskolor ska få en bättre, roligare och giftfri lekmiljö. Inte minst för att säkra så gårdarna inte krymper så att barnen tvingas trängas när de är ute och leker.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather