Inspirerande möten med framtidens unga företagare

sarauf2

Det har varit regional UF-mässa i Örebro igen. Det handlar om Ung Företagsamhet och Conventum Arena var fullt av unga entreprenörer som under ett läsår fått möjlighet att starta och driva ett företag. För många av dem kulminerar företagandet under den här dagen när de ställer ut på mässgolvet och deltar i någon eller några av de olika tävlingar som arrangeras. Ett antal lyckliga vinnare får dessutom gå upp scen under jubel från de andra UF-eleverna och några av dem kommer att representera vår kommun, och vår region i SM för UF-företag som hålls på Stockholmsmässan i Älvsjö senare i vår.

Om du aldrig varit på en UF-mässa, då har du missat något. Här mötte jag det ena inspirerande unga företaget efter det andra. De presenterar produkter och tjänster som om det vore det mest självklara som finns. Sällan är en mässhall full av så många VD:ar, försäljningschefer och produktchefer med en så självklar tro på sig själva och sina erbjudanden. Det är tufft, tycker jag. Och jag tror det är ett resultat av flera olika saker. Elevernas egen drivkraft och lust är förstås viktigast. Som i allt företagande är lusten att göra sin grej grundläggande, det känner jag verkligen igen själv. I Ung Företagsamhet är det förstås också viktigt med engagerade lärare som har möjlighet att stötta eleverna i deras företagande. Och såna finns i Örebro, på flera skolor, det förstod jag när jag pratade med elever på mässan idag. Härligt!

Dessutom tror jag konceptet UF är viktigt på många olika sätt. Inte minst utifrån det faktum att eleverna faktiskt startar ett riktigt företag, där de erbjuder riktiga varor eller tjänster. Det är under hela processen på riktigt och de har hjälp av rådgivare som själva är erfarna företagare, eller på annat sätt har kunskap och erfarenhet som de delar med sig av till UF-eleverna. Alla som jag talat med om Ung Företagsamhet tar detta på stort allvar, vilket är klokt.

sarauf3

För mig som miljöpartist känns det också extra fint att så många av de här unga företagarna helt naturligt tänker på CSR (Corporate Social Responsibilty). Eller på att skapa en större nytta för andra i samhället genom sitt företagande. Flera av de unga företagare jag träffade har startat företaget för att lösa ett samhällsproblem samtidigt som de förverkligar en affärsidé. En ännu större del skänker en del av sitt överskott till något välgörande ändamål.  Som politiker vet jag att unga människor i högre grad än många andra vill ta aktivt ansvar för att ta ansvar för samhällsutvecklingen, klimatet och sina medmänniskor. På golvet under UF-mässan blir detta påtagligt och jag fick en rejäl dos inspiration och pepp i mina samtal med örebroregionens UF-elever idag. Skönt.

Ett sånt företag är Potato Tote UF som drivs av Stephanie och Emma från Risbergska skolan i Örebro. Två kloka tjejer som i all enkelhet gjorde något tidlöst och klokt. Egendesignade tygkassar med giftria potatistryck. Jag frågade tjejerna om de skulle ha lust att ge oss i Miljöpartiet en offert på ett gäng tygkassar inför partiets kongress som hålls i Örebro 12-14 juni, men framför allt pratade vi om UF-året och jag tror att tjejer som Stephanie och Emma kommer att kunna göra stor skillnad för Örebro. Vad de tyckte var bäst med UF-året? Att de gjort sin grej, på riktigt.

sarauf

Det får nog bli mitt sammanfattande intryck av UF-mässan också. Den är viktig, på riktigt. Precis som alla de insatser som lärare, rådgivare, föräldrar och andra som stöttar de här framtida entreprenörerna står för under UF-året.

/Sara Richert, kommunalråd
Miljöpartiet de gröna Örebro

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather