Jag är militant vegan

Idag är det Internationella vegetariska dagen och det känns fint tycker jag att det finns en sådan även om alla mina egna dagar numer är helt fria från djur i maten.

Det finns många bra skäl att låta bli att äta djur och nyttja djur och de flesta vet om dessa skäl:

  • Det är bättre för miljön och klimatet att låta bli att äta djur och sådant som djur producerar så som mjölk, ägg etc
  • Djuren vill inte dö för att du ska få äta dig mätt
  • Det går enormt mycket energi och vatten till djurproduktionen i en tid när vi behöver hushålla med dessa resurser
  • Det finns många hälsofördelar med att äta helvegetariskt

Förutom dessa vetenskapliga och ganska torra fakta är vegansk mat fantastiskt gott och sen jag blev vegan har jag prisat fördelarna varje dag.  Mina ögon har öppnats för ett brett utbud av råvaror och alternativ även om jag också äter som vem som helst allt som oftast.
Jag tycker om burgare, pommes frites, pizza, pasta, lasagne, indisk mat, sallad, osv, osv. Jag har smör och ost på min smörgås, äter yoghurt och flingor till frukost.
Allt som oftast äter jag som vem som helst, det är inte så mysko det jag gör nu när jag är vegan men ingen har behövt lida eller dö för min skull.
Finns det något som är svårt med att vara vegan?
Jo, jag tycker faktiskt det är ganska trist att attityden till den som inte vill äta djur är att den måste vara ”militant” då det egentligen handlar om motsatsen. Avståndstagande av allt sorts våld mot kännande varelser.
Ibland kan jag också tycka att det är trist med den spända stämningen runt ett middagsbord när nya bekanta upptäcker att jag inte har djur på tallriken.
”Men du är väl inte vegan?!”
”Hur får du i dig protein!”
”Jag tycker alldeles för mycket om bacon för att sluta äta det!”
”Jag kan aldrig sluta äta ost!”
Ja, jättebra men kan vi nu alla koncentrera oss på att äta vår middag.

Jag är glad att Miljöpartiet Örebro har motionerat om att alla politiska möten i kommunen ska vara automatiskt vegetariska och att djur på tallriken (dvs. ”kött”) ska vara tillval. Det skulle vara ett steg på vägen om det blir verklighet.
Dessutom har det beslutats att julfesten för personal i Örebro ska vara vegetarisk och det är nog inte bara jag utan några djur tacksamma över.

Jag är ju allt annat än militant vegan men jag är tydlig, väldigt tydlig med att den som äter ”kött” äter ett djur som inte ville dö och om du vill göra det valet får du göra det.
Jag avstår och mår så mycket bättre av det.

 

Kukkamariia Valtola Sjöberg
Politisk sekreterare

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather