Jobba i otryggheten

Vi i Miljöpartiet har flyttat ut vårt Rådhuskansli (2 kommunalråd och 2 politiska sekreterare) till Vivalla för att jobba ute i ”verkligheten” som det ofta kallas.
Som icke örebroare bildar jag mig min uppfattning om kommunen utifrån vad media skriver/säger, vad allmänhet och politiker berättar om Örebro. Jag går på lunch på restauranger, handlar i affären och går runt och upplever olika saker.

Jag har befunnit mig i stan sedan den 1 januari år och det jag hört hittills om Vivalla både lokalt och i riksmedia fick mig att se bilden av en stadsdel som närmast kunde liknas vid ett getto. Känslorna att det var ett nedgånget bostadsområde där människorna som bodde där hade det dåligt på alla sätt och vis rörde sig i mitt huvud.
Det var ingen som berättade om de nyrenoverade klimatvänliga fina radhusen. Ingen som berättade att det är grönt, finns små odlingar och blommor. Ingen som kunde förutspå att för mig, som lantis, ser Vivalla ut precis som många andra små inglasade centrum i svenska städer.

IMG_3544

Jag har ingen djupare kunskap om vilka områden som uppfattas som populära eller impopulära i Örebro och kan berätta för er örebroare att för mig syns ingen särskild större skillnad på ytan. Jag måste alltid fråga mig till om ett bostadsområde är eftertraktat att bo i eller inte, för det syns inte. Kanske tråkigt för den som tror sig bo i ett ”fint” område men det är så jag uppfattar det. Det är historien vi berättar för varandra som mycket påverkar bilden av stadsdelen.

Det finns utmaningar i Vivalla men ingen verkar vilja berätta om och sprida det fina som finns. Jag tänker på mannen som jag pratade med som sade ”radio och tv frågar mig alltid om Vivalla och hur det är att bo här. De berättar alltid om hur hemskt det skulle vara här men jag har bott här i 20 år och skulle inte vilja flytta oavsett vad någon erbjöd mig istället.”

Det är viktigt för mig att få mina egna bilder av Örebro och samtidigt lära mig om fördelar och utmaningar med olika bostadsområden.
Jag håller på och lär mig mer om Vivalla efter att ha jobbat snart 3 veckor på plats och ser fram emot två veckor till.
I framtiden kommer vi flytta till någon annan del av staden och då ser jag fram emot att utmana örebroarnas och mina bilder igen.

Allt är inte som sagan som berättas. Det finns ofta fler och andra historier att lyssna till.

Kukkamariia Valtola Sjöberg

Politisk sekreterare

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather