Kommunfullmäktige är som tjafs i skolan

PraoElev
Att jobba som politiker är nog ganska speciellt för att man gör så mycket saker men man vet nästan inte vad man har gjort. Jag har praoat här i en vecka nu och många i familjen och vänner har frågat vad jag har gjort på praon men jag vet knappt det själv. Jag har haft fullt upp hela tiden och gjort så mycket men ändå inte så att man kan se ett resultat, det här har jag gjort den här veckan. Jobbet som politiker är väldigt svårt att förklara för att man gör mycket små saker som att: uppdatera sociala medier, skriva insändare, gå på olika möten, läser olika texter, pratar om politik med människor, ringer olika samtal. Det är inte som att vara bagare då är det bara det man gör, som politiker gör man alla de här små sakerna.

Jag heter Alma, jag går i 8:an och jag har praoat här i Rådhuset med Miljöpartiet den här veckan. Jag har b.la varit med på kommunfullmäktige, ett studiebesök, något mer möte och sen har jag diskuterat en del politik med Niclas och de andra. Jag har även skrivit och funderat en del själv om vad jag tycker om olika frågor.

Jag var med på kommunfullmäktige för första gången och det var väldigt intressant att se hur det funkar när man tar beslut och hur man diskuterar mellan de olika partierna. Här är några saker som jag speciellt tänkte på under fullmäktige:

Det blev ganska utdraget på slutet av mötet när det blev en jättelång debatt där egentligen båda sidorna tycker samma sak men de använder bara olika begrepp och det var en väldigt irriterad och dålig stämning. Debatten handlade om att det skulle vara ett krav på att alla lampor ska lagas och allt klottar ska tas bort inom 48 timmar men det blev som att debatten handlade om att ena sidan inte ville ha trygghet och andra ville det. Det blev en konstig och onödig diskussion där båda sidorna var väldigt arga på varandra och ena sidan sa bara att man skulle låta någon nämnd se över hur mycket det kravet skulle kosta osv. men de sa aldrig att trygghet inte var viktigt som den andra sidan påstod. Jag tycker att man ska kunna prata med varandra utan att bli jättearga, en person råkade säga en liten sak och sen blir det en diskussion i 2 timmar, lite onödigt… Samtalen på förmiddagen som bl. a handlade om att bygga en fritidsgård i Vivalla var mycket intressantare och lugnare. Det var en bra debatt utan tjafs.

En sak jag tänkte på var att jag hängde helt med i diskussionerna men jag förstod aldrig vad som beslutades om de sa ja eller nej till förslaget. Det känns inte som att kommunfullmäktige är så tillgängligt för ”vanliga personer” som inte är väldigt politiskt insatta. Det fattas ju ändå beslut om saker som påverkar folk i Örebro så då borde det ju vara så att alla, även de som inte är politiskt insatta kan förstå vad som beslutas. Besluten måste bli tydligare!

Jag och Niclas hade några väldigt bra samtal där vi pratade om rösträtten. Både jag och Niclas tycker att rösträttsåldern borde sänkas till minst 16 år och jag tycker att alla som ska fylla 16 det året som det är val ska få röst inte bara de som fyller mellan januari och september. Vi pratade lite och kom fram till att om en person fyller år efter mitten av september så dröjer det till den personen fyller 22 år innan hen får rösta, så bland annat för mig så är rösträttsåldern vid 22 år inte 18 år. Om personen då väljer att inte går på gymnasium så dröjer det 6 år ifrån att man har lärt sig om de olika partierna, hur demokrati funkar, hur man röstar i skolan tills att man får utföra det själv. Man ska ju lära sig om demokrati i grundskolan och om man väljer att inte gå gymnasiet kanske man dels glömmer bort allt på 6 år men sen så får man ju vänta väldigt länge.

Skriftligt omdöme för kommunfullmäktige
Efter de här frågorna ska Niclas skriva ett omdöme till skolan om mig som praoelev så vi tänkte att jag ska skriva om kommunfullmäktige utifrån samma ord.

Kommunfullmäktige:

Ansvarstagande- Det känns som att bara vissa typ 30 av 65 pratar under mötet och det känns som att fler ifrån alla partier kan ta mer ansvar att säga det de vill ha sagt. Många tar sitt ansvar men fler kan kliva fram mer.

Förmåga att ta kontakt- De som sitter i kommunfullmäktige kan ju ta kontakt med varandra och förstå varandra, men för de som inte är väldigt politisk insatta så går det nästan inte att förstå vad de beslutar. De använder ett väldigt svårt språk och det kan de bli bättre på så att alla Örebroare kan förstå vad som beslutas.

Initiativförmåga– ordföranden hade bra initiativförmåga när tekniken pajade under mötet och hon styrde upp med handuppräckning osv.

Samarbetsförmåga– När tekniken pajade så blev det väldigt pratigt och upprört, att nästan inga lyssnade på ordföranden. Vissa hade svårt även att samarbeta mellan partigränserna. Det blev väldigt dålig och upprörd stämning under vissa debatter.

Social kompetens– Politikerna lyssnar inte alls på vad de andra egentligen säger, de svarar mer på vad det trodde de skulle säga. Lyssnar inte alls bra på varandra.

Männen pratar också mycket mer än kvinnorna och det behöver framför allt männen tänka på och det måste bli bättre!

Förmåga att passa tider– Inte alls så bra, många kom sent efter fikat och lunchen.

Efter lunchrasten så satt många och småpratade, ordföranden hyschade och det var väldigt roligt för det kändes som att man var i skolan. Vuxna är som barn, det är ju inte direkt bara ”stökigt” och ”rörigt” i skolan. Det kan politiker tänka på när man pratar om skolan.

 

Tack Niclas, Sara, Fredrik och Kukkamariia så jättemycket för den här veckan det har varit sjukt kul och lärorikt att få vara här!

Alma Lundström
Praoelev, Almbyskolan

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather