Lennart Olsson och Kung Markatta visar vägen

KM_9922

I Miljöpartiet pratar vi gärna om de som går först, om stigfinnarna. Omtänksamma och engagerade människor som förändrar världen. Varje utveckling tar sin början i den enskilda människans övertygelse och engagemang och idag fick jag förmånen att träffa en sådan människa som gjort en fantastisk resa. Jag har träffat Kung Markattas grundare Lennart Olsson. Företaget fick nyligen ta emot årets miljöpris på Örebrogalan och det ville vi i Miljöpartiet uppmärksamma lite extra, så vi åkte ut till företaget för att gratulera.

Lennart Olsson tog emot i företagets nyligen utbyggda lokaler i Hjälmarsberg som ligger otroligt vackert i östra utkanten av Örebro. Vi hade ett inspirerande samtal där vi hann diskutera världsmarknadspriser på mandel och oliver, förslag som kan gynna hållbara produkter i livsmedelshandeln, andra förslag som kan göra offentlig upphandling bättre, samordnade varutransporter i kommuner och socialt ansvarstagande i näringslivet. Att prata med Lennart Olsson om allt det här var så inspirerande. Resan han gjort med företaget är mycket spännande och kan vara en förebild för många andra. Det startade i en liten lägenhet på Nygatan i Örebro för 32 år sedan och har idag vuxit till en stort företag som är viktigt för tusentals konsumenter men också för Örebro. Företaget anställer allt fler – ett fyrtiotal idag – och sysselsätter dessutom människor som står utanför den reguljära arbetsmarknaden. Under vårt besök pratade jag bland annat med en man som var så stolt över sitt jobb på Kung Markatta. Hela han glimrade när han berättade för mig om hur noga han vek kartongerna för varorna som skulle skickas ut till en butik någonstans i Sverige.

KM_9899

Jag undrar om vi är tillräckligt bra på att uppmärksamma våra lokala ägarledda företag i Örebro? Det finns många entreprenörer som gör jättespännande saker här. Innovatörer, möjliggörare, jobbskapare och världsförbättrare i olika branscher, med olika bakgrunder och olika mål.  Lennart Olsson och Kung Markatta är ett otroligt bra exempel på detta företagande och idag har Lennart lämnat över ägandet sedan ett antal år för att nu koncentrera sig på det som han själv brinner lite extra för – att hitta de bästa produkterna som är bäst för både konsument och producent.

Det är stor efterfrågan på Kung Markattas produkter och företaget växer och ökar sin försäljning kraftigt. Vid vårt besök anar jag den här expansionen i väggarna. På lagret far truckar runt och hämtar pallar med varor som ska distribueras ut i handeln. Det råder en febril verksamhet. Jag fick också bekräftat att min personliga Kung Markatta-favorit är samma som tusentals andra svenskars: deras kioskvältare kokosolja på glasburk. Från en personlig trettioårskris och att bli bemött av oförstående människor till en omsättning på ungefär 200 miljoner kronor och en kraftigt växande kundkrets. Lennart Olsson har verkligen trampat upp stigar.

Miljöpartiets partiprograms avslutande kapitel har rubriken ”Stigfinnarna”. Där står bland annat:

Det myllrar av liv under varje liten sten på vår planet. Vi är en del av något oändligt mycket större. Denna insikt frammanar ödmjukhet, men också handling. Kanske är det just när vi själva förmår njuta av livet och naturen som vi påminns om vad det är vi kämpar för.

Idag fick de raderna extra stark betydelse för mig. Tack vare en inspirerande berättelse om ett företag och en människas idéer. Jag förstår att Kung Markatta söks upp av människor som vill arbeta i företaget och jag tycker det är fantastiskt att Örebro har varit basen.  Det här är ett företag som kommer vara viktigt för vår kommun. Länge.

/Sara Richert, kommunalråd
Miljöpartiet de gröna, Örebro kommun

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather