Om det fanns ett kommunpris för självgodhet

Det går bra för Örebro. Det är något som kommunledningen och partierna S, C och KD ofta vill berätta för oss som bor här. Kommunen får emellanåt fina priser och utnämningar såsom Årets kvalitetskommun 2013, Sveriges bästa miljökommun 2015, Årets stadskärna 2015 och liknande. Och visst finns det anledning att vara stolta.

Samtidigt är det talande vad kommunledningen väljer att inte berätta om. När Lärarnas Riksförbund släppte sin nya kartläggning över skolorna i kommunerna så hamnar Örebro på en väldigt blygsam 258:e plats av 290 kommuner. Det är svårt att skryta med det.

Jag vill inte på något sätt måla upp en krissituation eller säga att Örebros skolor är dåliga. Det jag ser när jag besöker verksamheterna är att personalen jobbar hårt och är väldigt kompetenta. Men det handlar snarare om att Örebro har väldigt stora utmaningar som behöver uppmärksamhet, än att vi skulle ha personal som inte vill eller försöker.

Att bra resultat i rankingar hyllas och att kommunledningen gärna jagar priser tar fokus från viktigare frågor såsom skolans utmaningar. Ibland önskar jag därför lite reson i kommunikationen från rådhuset. Vi måste våga prata om utmaningar och det som måste fungera bättre. För även om vi skulle kunna vinna vissa priser så hjälper det oss inte att skapa en bättre skola eller stärka upp socialtjänsten.

Det är viktigt att komma ihåg att Örebro inte alltid är bäst. Och målet kanske inte bara ska vara att vara bäst på några enstaka saker utan att vara bra på allt som kommunen gör. Jag tror nämligen att det är just det som gör Örebro attraktivt.

Niclas Persson (MP)

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather