Prestationsångest och räckviddsoro

Under sommaren har jag till min glädje blivit elbilist.

Jag bor på landet i Gnesta och jobbar i Örebro. Från hemmet till tåget, som ska ta mig till Örebro, är jag mer eller mindre tvingad att ta bilen då busstrafiken inte passar ihop med tågtiderna och det inte finns gång- och cykelväg. Jag känner att jag vill bidra till en bättre värld och försöka leva så miljö- och klimatvänligt som möjligt men det där med bilen är en akilleshäl för mig. Hur ska jag kunna motivera att jag åker en hel del bil, även om jag samtidigt gör massor av annat som är jättebra för klimatet och miljön? Jag bestämde mig för att ta reda på lite mer om elbilar och under sommaren hände det- jag kör nu på el (som laddas med 100 % vindkraft då jag laddar hemma).

IMG_3180

Många undrar över hur en elbil presterar och hur lång räckvidden är, för båda de sakerna verkar ge oss alla lite smått ångest. Hur ska det gå om laddningen tar slut? Hur och var ska en kunna ladda? Tänk om jag inte kan åka så långt som jag vill?

IMG_1563

Som nybliven elbilist kan jag lugnt be er alla att luta er tillbaka och slappna av:

  • i min elbil finns tre (!) olika mätare där du kan se hur långt du kan åka, en annan mätare som ser ut som en bensinmätare men som visar hur mycket laddning du har kvar och dessutom en procentanvisning som visar hur mycket laddning du har kvar. Risken för att du ska stå oladdad är lika liten som att du ska stå otankad med din gamla bensinbil. Du kan dessutom följa i din mobil hur det går med laddningen av din bil och alla närliggande laddstationer finns i din inbyggda GPS i bilen. Så det är bara att köra. När det gäller räckvidden är det viktigt att tänka på att för normalbilisten är det inget,  ja inget, problem alls att ha en bil som inte kan köra jättelångt eftersom de flesta resorna är ganska korta.

IMG_2777

  • Jag är ingen expert på prestanda när det gäller bilar men att trycka plattan i mattan (ja, jag håller hastighetsbegränsningar- nu pratar vi teori!) är liksom ingen skillnad för mig som elbilist mot när jag kör bensinbil. Det är bara att köra oavsett väg och hastighet. I elbilen som jag kör finns det en knapp för ecoläge då bilen kör ännu mer elsparsamt än vanligt. Då den är inkopplad känner jag att det inte är lika mycket kraft i bilen men det är inget som jag blir störd av och för den som inte tycker om det – låt bli att trycka in den knappen.

Häftiga upplevelser som jag hittills haft med elbilen:

  • Det är helt tyst när du kör. Det är underbart. Öronen får vila och du upptäcker hur mycket bensinbilen brummar och låter.
  • Det luktar inte bensin i bilen. Nu kanske du tycker att det inte luktar bensin i din bensinbil heller men jo- det gör det. Efter att ha kört elbilen under ett par veckor för att sen sätta mig i en bensinbil kände jag skillnaden.
  • Den nya tekniken känns spännande och intressant. Som att ha bytt från svartvit tv till färg. Plötsligt händer det! Lite som att starta en rymdfärja varje gång du kör iväg.

Jag vet att alla inte känner att en har råd att köpa/leasa nya bilar men om det är så att du måste ha bil och funderar på en ny. Tänk el!

Fler frågor och svar om elbilar kan du få här: http://www.laddaelbilen.se/elbilar/fakta-om-elbilar/faq-om-elbilar-6407563

Kukkamariia Valtola Sjöberg

Politisk sekreterare

 

 

 

 

 

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather