Rocka inte bara sockorna – gör något mer

Idag är det Internationella Downs syndrom-dagen.
Vet du varför vi firar den dagen just idag?
Jo, för att en person som har Downs syndrom har 3 stycken kromosomer av nummer 21.

Jag uppmärksammar dagen som många andra genom att ”rocka sockorna” det vill säga ha olika strumpor på mig för att visa att jag gillar olika.  Men innerst inne firar jag dagen för en person som jag älskade väldigt mycket- min farbror Pentti.

Han lärde mig att olika är lika. Att en person som ser annorlunda ut eller har något som heter Downs syndrom är lika vanlig och ovanlig som alla andra. Han var en känslig och fin person som tyckte om när alla var sams och det var en lugn stämning men han ogillade extremt mycket när vi som hälsat på honom åkte hem. Då ville han inte säga hejdå.

Jag minns när han blev sjuk. Han var i 40- års åldern, precis som jag är nu.  Jag kommer aldrig glömma när läkaren sade att hen inte tänkte behandla min farbror för hans sjukdom för ”sådana som han lever ändå inte så länge.” Kort efter det dog Pentti utan att ha fått den vård som kanske kunnat rädda hans liv. Han dog för att hans liv inte fick vara lika mycket värt som andras.

En stor orsak till att en av mina hjärtefrågor är att jobba för lika rättigheter för alla är min farbror. Han ville ha vänskap. Han ville känna sig trygg och älskad. Pentti fick det från sina nära och kära men när samhället diskriminerar människor med olikheter, syndrom, sjukdomar, på grund av ursprung, kön eller andra grunder berättar vi för personer att ”du är inte lika mycket värd. Den här världen är inte till för dig.” Jag kommer alltid kämpa för allas lika rättigheter för det är jag skyldig Pentti och alla andra vars rättigheter motarbetas.
Därför rockar jag inte bara sockorna.

Kukkamariia Valtola Sjöberg
Politisk sekreterare

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather