Slagborr och teleskop på lånekortet

Stadsbiblioteket

Vad har biblioteket för roll i vår tid? Det blev samtalsämnet när jag träffade den här superinspirerande killen – Peter Alsbjer, kommunens bibliotekschef.  Samtalet tog aldrig riktigt slut, särskilt inte efter att han inledde starkt med att berätta hur bibliotek på andra håll har s k MakerSpace – platser där invånare får nyttja sin kreativitet, lära sig skapa eller laga saker. Eller varför inte införa möjligheten att låna en slagborr eller teleskop på bibliotekskortet. Tankarna är många och sträcker sig längre än att biblioteket bara ska erbjuda långa rader med böcker.

Peter har anklagats för att vara bibliotekstankens inre fiende (Han stoltserar lite med detta och har döpt sin väldigt spännande blogg efter anklagelsen, läs här!).  Anklagelsen kommer från de som ser boken som central i ett bibliotek, och där Peter ser något mer. Självfallet har böcker en viktig roll även i framtiden, men tanken bakom biblioteket har ju aldrig varit just böcker, utan böcker är bara mediet för att bilda och sprida kunskap.  I vår tid, i det samhälle vi lever i idag behöver vi kanske ta en funderare på hur biblioteken kan ta en mer aktiv roll för att bidra till en positiv samhällsutveckling. Där vi skapar möten, integration och skapar jämlikhet.

Peter berättar att den flitigaste biblioteksanvändaren tillhör den övre medelklassen. Bibliotek anpassas ofta efter besökare och sällan efter de som inte besöker, men kanske skulle behöva en plats att bilda sig. Det finns en stor men spännande utmaning, särskilt när Örebro växer och får nya invånare som varit kort tid i Sverige, att göra biblioteken till en arena där människor möts och på egna villkor och med en låg tröskel kan berika sitt liv.

Tänk er då själva om biblioteket hade en öppen verkstad, eller ett MakerSpace där örebroare träffas över ålders, köns och etniska gränser för att laga och fixa saker tillsammans. Där pensionärsgubbar kan lära ut hur du löder en brödrost. Vilka spännande möten och helt i tiden där vi behöver använda resurser mer effektivt och bidra till minska vår konsumtion.

Dessutom finns det få allmänningar idag utöver parkerna. De flesta platserna inne i stan kräver att du har pengar att spendera på prylar eller mat. Här behövs biblioteket och det allmänna som en neutral plats så att alla Örebroare har en plats som är deras. Framförallt en kunskapsmiljö där de på sina egna villkor kan lära och bilda sig.

Bibliotek utan böcker är ju inte en helt ny tanke, det finns idag på olika håll bibliotek som siktar in sig på helt andra medier. Själv tänker jag ofta på musik och seriebiblioteket i kulturhuset i Stockholm. Peter berättar att han ser framför sig lokaler som kan ställas om och förändras ganska snabbt. Han verkar nästan lite oroad för att bokhyllor ska växa fast eller att människors fantasi cementeras om vad bibliotek kan erbjuda. Han vill de alltid ska inspireras och uppleva nytt när de kliver in. När stadsbiblioteket i Göteborg renoverades etablerades flera små bibliotek i olika evakueringslokaler. Ett av de mest framgångsrika var biblioteket ”300m2 böcker”, en väldigt central lokal mitt bland affärerna där Göteborgarna kunde göra boklån. Det pyttelilla biblioteket finns nu kvar trots att stadsbiblioteket är färdigbyggt. Tänk om vi i Örebro kunde etablera något liknande, 300m2 mitt i stan där vi kan testa nya former: Seriebibliotek, MakerSpace, musikbibliotek eller något annat spännande.

En av de mest spännande sakerna som Peter berättar om är bibliotek på den danska landsbygden som haft s k mer-öppet. När personalen har gått hem kan du fortfarande besöka biblioteket och göra utlån eller hänga över en bok. Tänk er själva vad det skulle kunna betyda för Örebros landsbygdsbibliotek, där de kan vara tillgängliga för människor även efter att de slutat jobba!
Som sagt, det finns många spännande tankar och exempel för hur biblioteken i Örebro kan utvecklas och bli något mycket mer än idag.

Ser fram emot att prata mer om hur vi  främjar lärande, upplevelser, information och kultur i ett nytt stadsbibliotek. Tycker vi pratat alldeles för lite om innehåll och väldigt mycket lokaler. Vi behöver prata mer funktioner!

/Niclas Persson, kommunalråd
Miljöpartiet de gröna Örebro

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather