Tjänstgörande mamma och politisk sekreterare på samma gång

”Dags och gå upp gamling” säger mini på morgonen och jag öppnar mina trötta ögon för att mötas av en pigg och glad tjej.
Hon har feber och är hemma från förskolan. Hennes storasyster som jag kallar mellis, är också hemma med magont och ont i huvudet.

Jag jobbar hemifrån idag.
Det finns människor som tycker synd om sjuka barn vars föräldrar är så hemska att de jobbar hemifrån istället för att vabba.
Jag tycker synd om föräldrar som lyssnar på andra som inte har så mycket koll på hur livet med sjukt barn kan se ut.

Hos oss är det två pigga och glada tjejer som leker och omväxlande vilar i soffan. Mini ber mig lägga mina svala händer på hennes panna för att svalka henne. Då gör jag det. Ibland övar de sin finska genom att be mig om vatten ”vettä kiitos”.
Sen lagar jag mat till oss alla som de äter med ganska dålig aptit men petar i sig lite grann i alla fall. Jag ger frukt, pratar med, påminner om att dricka, ger en kram, tar tempen och frågar hur de mår.

Det finns inget i situationen som råder som gör att jag inte kan jobba. Mina barn har inget behov av att jag sitter sysslolös bredvid dem. De behöver mig och jag är här men det går jättebra att jobba samtidigt.

Ofta har vi uppfattningar i samhället av hur en god förälder är, hur hen ska vara genom att upprätthålla bilder av en mamma med stärkt förkläde och papiljotter i håret.
Det är en endimensionell bild som ges av föräldraskap. Jag känner inget behov av att dela upp mig själv i olika roller och vara en arbetande Kukka i en stund och mamma i en annan. Jag bara är som jag är och gör det jag ska mest hela tiden. När barnen är friska och jag är på jobbet så är de ofta i mina tankar, jag pratar med de i telefon och försöker fundera på hur vi ska lösa både det ena och andra i deras liv.

Det intressanta i sammanhanget är kanske också att jag inte alls är någon ivrare av ”arbetslinjer” eller att folk ska jobba ihjäl sig. Mitt ”problem” är bara att jag älskar mitt jobb. Det får mig helt enkelt att må bra att vara med och bidra.
Jag klarar av att jonglera det mesta och vill helt enkelt inte dela upp olika företeelser i mitt liv, allt är en enhet.

Det viktiga är att våra barn känner sig omhändertagna, älskade och sedda och så länge det går att kombinera med att jag jobbar när de är sjuka kommer jag göra det.
När de säger ifrån, eller jag känner att de behöver mig till allt då kommer jag vara till 100% tjänstgörande mamma, fram till dess fortsätter jag att dela på mig.

Helt enkelt för att jag vill, kan och för att det går utmärkt

Kukkamariia Valtola Sjöberg

Politisk sekreterare

 

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather