Varför äter du djur?

PraoElev

Jag och alla andra vegetarianer utsätts ständigt för frågor. Varje gång jag äter frågar folk både kompisar och folk jag knappt känner varför jag är vegetarian och hur jag kan klara mig utan kött. Det är en fråga som jag har vant mig vid att svara på. Men om du inte är vegetarian, tänk dig att varje gång du äter mat i skolan eller på jobbet så frågar någon kompis eller främling ”varför äter du djur?”, ”hur länge har du ätit djur?” och ”hur får du i dig tillräckligt med vitaminer?”. Jag tycker att samhället borde vara uppbyggt så att du som äter kött ska försvara varför just du äter döda oskyldiga djur. Varje dag så slaktas 100 000 kycklingar i Sveriges största slakteri, i genomsnitt bara här i Sverige dödas 2 kycklingar per sekund, det är sjukt mycket! Själva processen går på löpande band och man behandlar djuren som de vore vilken vara som helst men de är ju faktiskt djur som fortfarande lever och har känslor. Kycklingarna ”bedövas” genom att köras in i en gaskammare med koldioxid så att de blir medvetslösa. Kycklingarna hängs sedan upp i fötterna på krokar medan de fortfarande lever, de åker runt i fabriken och genom en såg där de dödas. 2 kycklingar dödas per sekund BARA här i Sverige.

Djur föds upp och lever sina liv för att inom en snar framtid bli mat till en annan art, människan. Djuren har ingen frihet eller rätt att leva längre än vad människorna har planerat. Grisarna, kycklingarna, korna, fåren och alla andra föds upp i fångenskap som stora fabriker och de allra flesta lever sina liv instängda utan att någonsin få se solljuset. Detta kan man se i den hemska film som djurättsalliansen släppte 12 oktober om svensk djurhållning. Där ligger grisarna på hårda cementgolv instängda i små bås. När kultingarna inte längre lever tillsammans med sin mamma utan tillsammans med andra smågrisar så utvecklar dom störda beteenden som att tugga på varandras öron och svansar. Naturligt så skulle de aldrig börja äta på varandra annars men vi människor förändrar deras beteenden. Grisar är annars väldigt smarta djur, de kan förstå hur speglar fungerar, spela tv-spel och lura varandra. Grisarna, fåren, kossorna eller kycklingarna lever NÄSTAN ALDRIG på små bondgårdar där de får springa runt i hagar eller på gården och ha roligt. De föds upp och lever sina liv i små boxar inomhus där de knappt kan röra sig när djur egentligen vill springa runt och leka. Djuren föds upp i stora fabriker och slaktas i stora fabriker, de lever endast för att vi vill ha mat!

Människan behöver INTE döda andra djur för att själva överleva, det finns soja/Quorn produkter som kan ersätta kött, dessutom finns soja/mandel/havremjölk som kan ersätta komjölk. Det finns även väldigt mycket annat gott som exempel vegetarisk ost, skinka, bacon, kaviar. Vi behöver inte döda 100 000 miljoner djur per år här i Sverige, bara för att det ska vara ”som det brukar vara”.

Man får inte heller glömma bort att det är väldigt mycket bättre för miljön att äta vegetariskt än kött. Det blir 10 gånger mer utsläpp av att äta kött än vegetariskt. Eftersom att det äts så mycket kött så behöver man skövla regnskog för att odla soja till djurfoder, vilket är väldigt onödigt när man kan äta sojan direkt. Skillnaden om vi människor skulle äta sojan i vegetarisk mat istället för att djur först ska äta sojan och att vi sedan ska äta djuren är att det krävs ca 10 gånger mer soja för att mata djuren. Vi får därför mycket mer mat, mindre skövlad regnskog och mindre miljöpåverkan om vi alla skulle äta vegetariskt.

Miljöpartiet ger som förslag i budgeten för 2016 att vegetarisk mat ska införas som norm på alla skolor, vilket jag tycker är väldigt bra! Det som är skönt hemma hos mig och här på Miljöpartiets kansli är att normen är att vara ”annorlunda” alltså att vara vegetarian/vegan. Här är det självklart att alla äter vegetariskt om ingen säger till, därför slipper jag alla tjatiga frågor om vegetariskt. Om de som äter kött istället får frågan ”varför äter du kött” så tror jag att de börjar tänka mer på vad det är de egentligen äter. Det finns så bra skäl för att äta vegetariskt därför tycker jag att det behövs ännu bättre skäl för att äta djur. Så, varför äter just du djur?

Alma Lundström
Praoelev, 9A på Almbyskolan

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather